Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie

Liczba pozycji: 6
  • Badania nad wartością odżywczą racji pokarmowych i turnover białka w aspekcie hamowania postępu uszkodzenia nerek – ebook
    Od wielu lat obserwuje się ciągły wzrost liczby osób z przewlekłą chorobą nerek (PCHN), który w dużej mierze wynika z epidemii nadwagi i otyłości oraz cukrzycy. Zaburzenia towarzyszące tym schorzeniom są odpowiedzialne za występowanie wielu uszkodzeń narządowych, w tym również za uszkodzenie miąższu nerek. Od wielu lat są prowadzone intensywne badania naukowe dotyczące roli składników pokarmowych w...

    Data dostępności:

    Cena: Produkt bezpłatny

    Więcej

    • PDF
  • Junior-Edu-Żywienie - wybrane zagadnienia edukacji żywieniowej – ebook
    Zdrowe nawyki żywieniowe są bardzo istotną częścią ludzkiego życia. Nabywamy je już od najmłodszych lat. Pomocnym wsparciem w nauce poprawnych nawyków żywieniowych jest przeznaczona dla nauczycieli monografia z założeniami programu edukacji żywieniowej dla uczniów szkół podstawowych. W opracowaniu znajdują się zarówno zagadnienia stricte żywieniowe (a więc związane m.in. z fizjologią żywienia, zasadami...

    Data dostępności:

    Cena: Produkt bezpłatny

    Więcej

    • PDF
  • Straty i marnotrawstwo żywności, Fakty, polityka, etyka. – ebook
    Publikacja stanowi wartościową pracę syntetyzującą obecną wiedzę na temat strat i marnowania żywności. Zawiera ciekawe ujęcie problematyki z punktu widzenia trzech obszarów, tj. faktów, polityki i etyki. W pierwszym z nich przedstawiono kwestie dotyczące definicji najważniejszych pojęć, przyczyny powstawania strat i marnowania żywności oraz działania podejmowane w celu ich ograniczania. W drugim zaprezentowano...

    Data dostępności:

    Cena: Produkt bezpłatny

    Więcej

    • PDF
  • Prawdy i półprawdy w żywieniu człowieka – ebook
    Wybór tekstów będących ripostą na kumulację szumu medialnego na temat żywności i żywienia – nie tylko faktów i mitów, ale też kontrowersyjnych poglądów lub wręcz pseudofaktów. Opracowanie jest zbiorem spostrzeżeń i wyników badań ekspertów z różnych ośrodków naukowych z całej Polski. Źródłem tytułowych prawd są badania naukowe prowadzone w obszarze nauki o żywności i żywieniu człowieka w podejściu holistycznym,...

    Data dostępności:

    Cena: Produkt bezpłatny

    Więcej

    • PDF
  • Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne – ebook
    Z uwagi na wzrastającą na całym świecie, a w tym w Polsce, skalę zachorowań na choroby dietozależne, apel o jednoczenie działań różnych instytucji na rzecz współpracy w celu kształtowaniu prozdrowotnego stylu życia, a w tym sprzyjających zdrowiu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne, jest jak najbardziej zasadny. Działania takie doskonale dyskontować mogą istotę zdrowia publicznego zarówno...

    Data dostępności:

    Cena: Produkt bezpłatny

    Więcej

    • PDF
  • Analiza i ocena jakości żywności – ebook
    CENA NEXTO
    Współczesny konsument oczekuje żywności bezpiecznej, wysokiej jakości. Ważną rolę w tym zakresie odgrywają badania laboratoryjne żywności prowadzone na każdym etapie jej produkcji, jak również w ramach urzędowej kontroli żywności. Z tego powodu znajomość metod oznaczania podstawowych składników żywności, dodatków do żywności czy zanieczyszczeń jest specjalistom zajmującym się produkcją i kontrolą jakości...

    Data dostępności:

    Cena: 28,70 zł 35,00 zł Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 24,50 zł

    Więcej

    • PDF